Het verhaal hoe we geïnspireerd raakten

Het geschenk van Gathoni is geïnspireerd op het verhaal van de Hummingbird, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, professor Wangari Maathai, een gevierd Keniaanse milieuactivist. Wangari geloofden net als onze oprichters in triomfantelijke moed in een zeer uitdagende wereld.

Het verhaal van de kolibrie gaat over dit enorme bos dat wordt verteerd door een vuur. Alle dieren in het bos komen naar buiten en ze zijn aan de grond genageld terwijl ze het bos zien branden en ze voelen zich erg overweldigd, erg machteloos, behalve deze kleine kolibrie. Er staat: ‘Ik ga iets aan het vuur doen!’ Dus het vliegt naar de dichtstbijzijnde beek en neemt een druppel water. Het plaatst het in het vuur en gaat op en neer, op en neer, op en neer, zo snel als het kan.

Ondertussen staan ​​alle andere dieren, veel grotere dieren zoals de olifant met een grote slurf die veel meer water zou kunnen brengen, hulpeloos staan. En ze zeggen tegen de kolibrie: ‘Wat denk je dat je kunt doen? Je bent te klein. Dit vuur is te groot. Je vleugels zijn te klein en je snavel is zo klein dat je maar een klein druppeltje water tegelijk kunt meenemen. ‘

Maar terwijl ze het blijven ontmoedigen, wendt het zich tot hen zonder tijd te verspillen en het zegt hen: ‘Ik doe mijn best.’

En dat is wat wij allemaal zouden moeten doen. We zouden altijd als een kolibrie moeten zijn. Ik ben misschien onbeduidend, maar ik wil zeker niet zijn zoals de dieren die kijken hoe de planeet in de put verdwijnt. Ik zal een kolibrie zijn, ik zal mijn best doen.

Het huidige onderwijstekort in Kenia is groter dan voorheen, aangezien de instellingen sinds de oprichting van gratis basisonderwijs in erbarmelijke omstandigheden verkeren die gebukt gaan onder lage financiering en verminderde deelname van nog armere ouders.

De oprichters van Gathoni erkennen de enorme interventies die nodig zijn voor de herziening van de hele sector, maar zijn vastbesloten een ruimte te kiezen om verandering teweeg te brengen. Onze pilotscholen zijn onze start, we zullen groeien en hopelijk een soortgelijke beweging vanuit heel Kenia inspireren. Omdat we ervoor kiezen om iets te doen, hebben we ervoor gekozen om bij te dragen …